Alapítvány a Dél-dunántúli Nemzetközi Művésztelepért

                                                      Székhely: 7400 Zselickislak, Kossuth Lajos u. 21.  /  Levélcím: 7400 Kaposvár, Toldi M. u. 7.

                                                               Adószám: 18766822-1-14   /  Bankszámlaszám: 10403909-39017037-00000000

                                                                                E-mail: hkara07@gmail.com   /  Telefon: 06-20/983-9685

Az alkotótelep működése

Időpont: évente egyszer, 12-14 nap, általában július második fele

Jelentkezés: meghívásos. Más résztvevők számára írásos jelentkezés, szakmai program csatolásával.

Részvétel: részvételi díjas. Alkotás felajánlása a Barcsi Nemzetközi Művésztelepért Alapítvány részére, illetve Barcs város gyűjteményébe.

Részvevők: hivatásos művészek, művésztanárok, művészeti egyetemek és szakközépiskolák tanulói

Az alkotótelep szolgáltatásai: Műhely-, eszköz- és anyaghasználat ingyenes. Kurzusok, előadások program szerint. Szállást a Széchenyi Ferenc Gimnázium kollégiumában, négyágyas szobákban biztosítunk. Női és férfi zuhanyzók, WC. Napi háromszori étkezés a kollégium ebédlőjében biztosítva. A műhelyek és a műtermeknek kialakított tantermek a gimnázium épületében találhatók.

A város egyre nagyobb figyelmet fordít a művészeti élet fejlesztésére is. 1991 óta ad helyet a Nemzetközi Művésztelepnek.

Erkölcsi és anyagi támogatásával Barcs város polgármestere és önkormányzata hozzájárult hosszú távon ahhoz, hogy a magyar festők és grafikusok mellett külföldről is érkező művészeket is fogadjunk. Megfordult itt német, lengyel, olasz (szicíliai), osztrák, svéd, horvát, erdélyi és román művész is.

Az évente, júliusban megrendezett szakmai találkozó lehetőséget ad a művészeknek a nyugodt, elmélyült alkotómunkára.
A művésztelepet a Barcsi Nemzetközi Művésztelepért Alapítvány szervezi.

A művésztelep meghívásos alapon szerveződik. Az alkotóknak lehetőségük nyílik műhelyvezetők segítsége mellett szakmai műhelyekben dolgozni. Jelenleg szitanyomó, grafikai, számítógépes- és média műhely várja az érdeklődőket.

A grafikai műhely vezetését Szőcs Géza grafikusművész látja el. A műhelyben hagyományos magas- és mélynyomó technikák, valamint kísérleti és vegyes technikák alkalmazása történik.

Lendvai Péter grafikusművész irányítja a szitanyomás folyamatát. Itt manuális és fotomechanikai úton előállított nyomatok készítésére nyílik lehetőség.

A számítógépes grafika és média műhelyben kisméretű printek, mozgóképes alkotások kivitelezéséhez Vágner Mátyás művésztanár nyújt segítséget.

Egyéb, önálló alkotómunkát a művésztelepnek helyet biztosító gimnázium tantermeiben végezhetnek a művészek. Az alapítvány rendelkezik egy gyűjteménnyel, mely a művészek alkotásaiból jött létre minden művész egy alkotást ajándékoz az alapítvány, illetve Barcs város részére.

A grafikai és média művek mellett festészeti és textilművészeti alkotások szoktak a művésztelep anyagában megjelenni.

A művésztelep programját esetenként vetítések, szakmai beszámolók, kirándulások színesítik.

A művésztelepet minden évben az ott készült alkotásokból rendezett kiállítás zárja, melynek a barcsi Dráva Múzeum ad helyet. A tárlat anyaga ezután rendszerint az ország számos galériájában és külföldön is bemutatkozik.

A  Barcsi Nemzetközi Művésztelepért Alapítvány anyagából kiállításokat szervezünk . Pl. Sinsheim-be (Barcs németországi testvérvárosa), Kaposváron a Kapos ART Galériában és a Megyeháza Galériában, a Pécsi Galériába, Szekszárdon a Művészetek Házában, Baján  valamint Budapesten a Galéria IX-ben és az Újpest Galériában. 2006-ban Saint-Sebastien-sur-Loire-ban és Nantes-ban bemutatott Kapos ART Egyesület kiállításán is szerepeltek a művésztelepen készült alkotások.

A Barcsi Nemzetközi Művésztelepért Alapítvány 1997-ben alakult, azóta működteti a művésztelepet.: foglalkozik a művésztelep megszervezésével, pályázatokat készít a művésztelep fenntartásának biztosítására, kapcsolatot tart a művészekkel és művésztelepekkel itthon és külföldön egyaránt. Az évente minden nyáron megrendezésre kerülő művésztelep működtetése mellett kezeli a Művésztelep Gyűjteményét, mely gyűjtemény 782 db műalkotást számlál.

Az Alapítvány kiállításokat szervez a Gyűjtemény anyagából és dokumentációt készít a művésztelepen folyó munkáról és dokumentálja a műalkotásokat.

E mellett a Barcsi Önkormányzat részére évente átadott alkotásokat a Barcsi Dráva Múzeum gondozza - leltárjában megtalálható.

Jó kapcsolatot tart fenn a művésztelep vezetése a Barcs város Önkormányzatával valamint a művésztelepnek helyet adó Széchenyi F. Középiskola és Kollégium vezetésével és a tábor - nyitó és záró kiállításnak helyet adó barcsi Dráva Múzeummal. Évek óta készíti elő egy leendő alkotóház megvalósítását a város polgármestere, szeretnénk közösen egy egész évben működő telep létrehozását.

A szitaműhely , a rézkarc- és a számítógépes grafikai műhely mellett létrehoztunk egy  MÉDIA műhelyt, amely  harmadik éve működik, lehetővé teszi a művésztelepi munka CD-n és filmen való dokumentálását és művészfilmek készítésével való megismerkedést is segíti.

A grafikai anyag mellett igen jelentős a festészeti anyag is, a festők külön műhelyekben dolgoznak. A már hagyományosan megismétlődő táborzáró kiállításon bemutatásra kerülnek a friss munkák és ezeket a grafikákat, festményeket állítanánk ki .