Hírek

Nemzetközi Művésztelep

Szigetvár

2019. augusztus 5-15

A művésztelepet a Barcsi Nemzetközi Művésztelepért Alapítvány szervezi a Kapos ART Egyesület támogatásával.

 

Slatina (Horvátország) városában rendezett kiállítást a Barcsi Nemzetközi Múvésztelepen készült alkotásokból a KaposArt Képzőés Iparművészeti Egyesület.

Köszönet a szervezőknek

 

2018 Augusztusában 18-20 művész résztvételével rendezte meg a KaposArt a hagyományosan egy hétig tartó alkotó-tábort.

Róluk, a munkájukról szólnak az alábbi videók.

 

 

  Négy műhelyben alkotnak azok a művészek, akik az idei Barcsi Nemzetközi Művésztelep résztvevői. Volt olyan, aki hosszú kihagyás után jött el újra, s akadt olyan festő is, aki idén jelentkezett először a tíznapos együttlétre.

  Megkezdődött a munka a nemzetközi barcsi művésztelep alkotóműhelyeiben. A tíznapos rendezvénynek idén a barcsi művelődési központ adott otthont. Elmélyült munka folyt a földszinti média műhelyben, ahol az alkotók animációkat készítettek. A nagyteremben színes vásznak jelezték a látogatónak a festőműhelyt. Itt dolgozott Ponyiczki Szilvia is, aki egyenesen Angliából érkezett. – Idén neveztem először a kaposvári Groteszk Triennáléra és különdíjat kaptam – mondta az Angliában élő alkotó. – Ekkor hallottam először a barcsi művésztáborról, s azonnal lecsaptam a lehetőségre. Szeretnék Magyarországon kapcsolatokat építeni.

  Ponyiczki Szilvia eredetileg építésznek tanult, de már akkor is nagyon érdekelte a képzőművészet. Jelenleg éppen mesterdiplomája megszerzésén munkálkodik a Nottinghami Egyetemen. – Nekem nagy kihívás ez a tábor, mert általában nagyon lassan dolgozom – mondta a művész. – Két képet igyekszem befejezni a tíz nap alatt, és legalább egyet szeretnék Barcson hagyni. Akrillal festek vászonra, sok kollázselemet használok. Ezek a képek még nagyon kezdetleges állapotban vannak, de igyekszem.

A rézkarc műhely az emeleten kapott helyet, Jónás Péter grafikusművész vezeti. – A barcsi művésztelep kiváló lehetőség arra, hogy alkotóközösségben dolgozhassunk – mondta el kérdésünkre az alkotó. – Ezek a műhelyek túlmutatnak az alkotáson, mert itt évente egyszer találkozunk, tapasztalatot cserélünk, megbeszélhetjük az ötleteinket.
Jónás Péter hozzátette: az alkotótábor kiváló lehetőséget ad arra is, hogy az ember a határait feszegesse. Hiszen itt akár új technikákat is ki lehet próbálni, vagy olyan megoldásokat, amelyeket otthon, a műteremben nem tudna.

  A szitanyomó műhely is egy ilyen lehetőséget kínál a művészeknek. Itt is lázas munka folyt ott jártunkkor, Lendvai Péter útmutatásai alapján készültek a művek Damó Istvánnal és Simon Tamással. – Mindhárom alkotó mestere a munkájának, fogalmazott a minket kalauzoló Halmos Klára, táborvezető. – 1991 óta hirdetjük meg a Barcsi Művésztelepet – mondta a táborvezető. – Idén húszan vesznek részt a tíznapos programon, köztük egy osztrák és egy angol művész. Az alkotók Barcson készülő műveit a tábor végén közös kiállításon mutatják majd be.

 

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/tiznapnyi-lehetoseg-az-onfeledt-alkotasra-1130736/

A Kapos TV riportja Halmos Klára grafikusművésszel a Kapos ART Képző-és Iparművészeti Egyesület munkájáról, terveiről

/Video/